Blogy Blbne.cz a Svetu.cz budou k 16.08.2025 zrušeny. Díky AI a blokování reklamy nevydělají ani na doménu natož na server. :(
...moc se nesmějte, jak jde o umění kuchařské, jde veškerá má skromnost stranou! ...peču ráda a k narozeninám peču každému, to teda jo!
...v říjnu jich bude požehnaně, tak plánuju, co upéct tátovi nebo malému Lumpíčkovi, který ty své První přijede oslavit sem domů, do Čech ...no a Františkovi k sedmdesátinám... mno... tomu péct nebudu, neb má určo zase zvýšený cukr!
Na ovocný dort potřebujeme:
sporák, chuť k dílu;
na korpus: 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce vařící vody, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku prdopeče
na pudink: půl litru mléka, 1 sáček pudinku, cukr dle chuti
ovoce - dle chuti a možností
na želatinu: půl litru šťávy z kompotu, 2 sáčky želatiny v prášku, cukr dle chuti
Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Někdo šlehá žloutky a bílky odděleně, já ne, já barbarsky klepnu vejce do mísy celá, vsypu cukr a šlehám, a ještě se mi nestalo, že by byl piškot málo piškotový, bramborák málo bramborový a kyselo hodně kyselé.
Do vyšlehané hmoty přidáme 4 lžíce horké vody a za stálého šlehání přisypáváme mouku smíchanou s prdopečem. Těsto vlijeme do vymazané, kokosem vysypané, dortové formy (nebo na menší plech) a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°-200°C. Piškot je upečený, když se malinko odtáhnul od kraje formy - cca 15 až 20 minut. Bacha! ...nevysušit!
Než nám upečený korpus zchladne, uvaříme si pudink z půl litru mléka ...úplně klasický, vanilkový, podle návodu na sáčku. Nelízat! ...neb je horký a spálíte si ty své hbité jazýčky...
Tak a zpátky ke korpusu, který je ještě pořád ve formě, to je důležité. Peču-li pro dospělé, vylepším ho sprškou rumu. Jak? Prostě popadni láhev a krop jako o závod. Když už máš láhev prázdnou, vezmi druhou, ne, dělám si legraci Láhev zavři a nech na příští pečení, raději šup rychle s pudinkem na korpus, aby nám rumová vůně neprchla k lačným sousedům. Než pudink vychladne a ztuhne, nakrájíme si ovoce, kterým dort ozdobíme. Záleží na tom, co kdo máte rád. Ovoce může být čerstvé i kompotované ...jahody, broskve, meruňky, kiwi, banány (počítej s tím, že rychle hnědnou), rybíz ...já raději to kompotované, protože šťávu použiju na želatinu, která je tím pádem o hodně chutnější a "ovocnější" než kdyby byla jen z oslazené vody. Želatinu vařím z půl litru šťávy, takže dva sáčky ...znám paní, které želatina nikdy neztuhne. Já mám "problém" opačný - mně tuhne už na lžíci
Ta želatina!
Hotový dort necháme pořádně vychladnout a ztuhnout. Servírujeme ke kafíčku a šlehačkou nešetříme! Nikdy a nikde.
Dobrou chuť!
P.S. Pár mých výtvorů. No jo no, nejsem žádnej fotograf, jen blbka účetní a podle toho ty obrázky vypadají
Ale co! Je to k jídlu, a ne ke koukání, takže žádné žbrblání a basta!
...
...
RE: Ovocný dort! | contritus®pise.cz | 23. 09. 2008 - 23:50 |
RE: Ovocný dort! | newold | 24. 09. 2008 - 07:42 |
RE: Ovocný dort! | mlsal | 25. 09. 2008 - 15:58 |
RE: Ovocný dort! | nena | 20. 07. 2010 - 19:29 |
RE: Ovocný dort! | lucka* | 07. 05. 2011 - 20:50 |
![]() |
newold | 08. 05. 2011 - 11:18 |