Patrikovy řezy

19. únor 2009 | 09.19 |

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

chuť k dílu, dobrá nálada, sporák

...oslavenec může být klidně 300 nebo 600 km daleko, ono se po tom stejně hned zapráší

piškotové těsto: 1 celé vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky

sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice

náplň: marmeláda, 250 ml smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, moučkový cukr na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

f1721215Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku.
Jeden cukrářský sáček s hladkou špičkou naplníme sněhem, druhý piškotovým těstem. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme nejdříve ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu, cca 2 cm od sebe. Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak vezmeme sáček s piškotovým těstem a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180°C asi 10-15 minut dorůžova.
Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír nebo vál a papír, na kterém se pekly, sloupneme.
Oba potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Na spodní díl naneseme na marmeládu ještě silnou vrstvu dotuha ušlehané smetany, přiklopíme horní díl a lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v ledničce. Před podáváním povrch poprášíme moučkovým cukrem.

 

P.S. ...na náplň lze místo šlehačky použít cokoli egmrká okem ...zakysanou smetanu, tvaroh, jahody

P.S. II. ...a Patrikům na východ i na západ všechno nejlepší k svátku...

Zpět na hlavní stranu blogu