Perníčky

10. listopad 2008 | 10.11 |

80dkg hladké mouky
28dkg moučkového cukru
12dkg Hery
5 lžic rozehřátého medu
2 celá vejce
2 žloutky(bílky zbydou na polevu)
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce koření (Kotányi)
Vypracujeme těsto, které můžeme okamžitě rozválet, vykrajovat a péct. Perníčky hned po vytažení z trouby potřeme směsí z rozšlehaného celého vejce s 1 lžičkou vody a potravinářského barviva.

kv82

300 g medu
250 g moučkového cukru
700 g hladké mouky
3 celá vejce

2 prášky do perníku (kypřící)
1 perníkové koření

Příprava:
Nad vodní lázní rozehřejeme med, cukr a koření.Na válu prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek.
Roztavenou hmotu smícháme s moukou a vejci. Vypracujeme těsto.
Pečení – 180°C asi 10 – 15 min.
Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Zdobíme bílkovou polevou.

kv82

Mikulášské perníčky, které neztvrdnou

650g hladké mouky
250g pudrového cukru
250g másla
1/4 lžíce prášku do perníků
3/4 lžíce skořice
4 vejce
130g rozehřátého medu
1 vejce na potření
bílková, nebo jiná poleva na ozdobu

Příprava:
Všechny ingredience dobře na vále vypracujeme, těsto rozválíme na 3/4cm plást, ze kterého formičkami vykrajujeme různé tvary a poskládáme je trochu od sebe na vymaštěné a pačícím papírem vyložené plechy. Perníčky potřeme vejcem a ve předehřáté troubě upečeme.


kv82

Tatranské medovníčky

30 dkg moučkového cukru
12 dkg smetol, hera a podobně

3 polévkové lžíce medu
3 vajíčka
1 kávová lžička sody bicarbony

2 lžičky skořice

75 dkg hladké mouky

Příprava:
Vajíčka + hera + mouč. cukr + med rozehřejeme nad párou. Přidáme sodu bicarbonu, skořici, mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme na 1 cm, vykrajujeme, potíráme vyšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme. Hned po upečení můžeme potřít vyšlehaným vajíčkem, aby se víc leskly. Zdobíme bílkovou polevou. Medovníčky jsou jednoduché , rychlé, dobré a nedá sa na nich nic pokazit.

kv82

Jemné a snadné perníčky, které se ihned pečou


500g pšeničné hladké mouky
300g cukru
200g medu
2 lžíce rumu
2 lžíce vody
10g amonia
citronová a pomerančová kůra
100g na sucho opražených a na jemno pomletých oloupaných mandlí
perníkové koření

Příprava:
Med rozpustíme s cukrm a vodou, vlijeme do mouky smíchané s mandlemi. Nakonec přidáme amonium rozpuštěné v rumu. Vypracujeme tuhé těsto, vyválíme, vykrajujeme různé tvary a hned je upečeme. Zdobíme podle vkusu a potřeby.

kv82

Vánoční měkké medovníčky

500 g hl. mouky,
120 g cukru,
150 g medu,
100 g másla,
1 prášek do pečiva,
3 hřebíčky,
1/2 kávové lžičky anýzu,
1/2 kávové lžičky nového koření,
1/2 kávové lžičky skořice,
2 celá vejce,
1 vejce na potření

Příprava:
Do mouky přidáme vejce, umleté a přesáté koření (výborně se hodí půlka sáčku směsi "Koření do perníku"), rozpuštěné máslo s medem, cukr a prášek do pečiva. Nejlepší je, když se těsto udělá večer a až ráno se z něj vykrajují tvary. Figurky potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně pečeme na vymaštěném plechu. Upečené zdobíme bílkovou polevou.

Zpět na hlavní stranu blogu