Pro šikovné jazýčky

1. srpen 2009 | 19.03 |

Jak jsem slíbila, tak činím. Sliby, ty já totiž plním. eymanikura Dnes jsem tudíž pekla jako o závod. Slíbený koláč a, než mi vykynulo těsto, stihla jsem dort s ovocem a želatinou - pro prince Jiříka, co za ženu pojal Zlatovlásku (jednu z mých tří sester), a který zítra slaví své další přirozeniny.

Takže. egmrká okem Onen recept na kynutý koláč s tvarohem, rebarborou a drobenkou.

přísady: 600g polohrubé mouky (tahle dávka mi stačí přesně na dva plechy); 2 vejce; 120g Hery; 100g cukru; 1/4 l mléka; 40g droždí; špetka soli; citronová kůra; muškátový oříšek; zbyteček vařených brambor

Tuk nechám v kastrolku rozpustit a vychladnout.

P1010070Mezitím si zadělám kvásek. Mléko maličko přihřeju, přidám lžíci cukru, rozdrobené droždí a nechám vzejít.

P1010072Do mísy vsypu mouku, špetku soli, přidám vejce, nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek (strouhaný na hodně jemném struhadle) a trošičku vařených brambor, které samozřejmě také nastrouhám - těsto je pak vláčnější. To vše promíchám a přidám vychladlý tuk a kvásek.

P1010073A pak hňahňám a hňahňám. Čím víc proužků, tím víc adYdas. efsmích Néé. To né. Ale čím víc vzduchových bublinek, tím lépe těsto kyne! Samozřejmě že lze použít metly a pohon elektrický, ale lidská ruka je lidská ruka. (To je stejné jako s vibrátorem!) No jo, já vím, už jsem zase u toho sexu. Huš! Šup, šup. Zpátky k píčení.

Pořádně prohnětené těsto přikryjeme utěrkou a šoupneme na teplé místo kynout. Na sluníčku to jde raz dva šedesátdevět!

P1010076Vykyne-li těsto a vám se ještě nechce stát u plechu, klidně mu zase nandejte, ať ví, kdo je doma pánem! ebmrkáVařečkou ho znovu prohňahnějte a nechte znovu kynout. Koláč bude lepší.

Na vymazaný plech (já tedy na dva) dám těsto. Na těsto tvarohovu náplň - 2 tvarohy ve vaničce, 2 kysané smetany, 100g cukru. Cukr samozřejmě můžete přidat, záleží na chuti. Na tvarohovou náplň hustě poházím nakrájenou rebarboru a to celé posypu drobenkou z másla, hrubé mouky a cukru. (Já přidávám cukr vanilkový - pro vůni) Mouky, cukru i tuku by mělo být stejné množství, ale vzhledem k tomu, že rebarbora pustí hodně šťávy, dělám drobenku sušší.

P1010078Tedy. Dnes zrovna ne, což je vidět i na fotkách. er Maličko se mi to rozteklo. No jo no, to se stane i v lepších rodinách. Ovšem na chuti to neubralo ani náhodou! ebmrká

Peču cca 30 minut při teplotě 180 stupňů.

P1010082Dobrou chuť! egmrká okem

P.S. Určitě jste si všimli, že těsto nemám vysoké. Nemám to totiž ráda. Kdo chce tedy více těsta než ovoce a tvarohu, nedá těsto na plechy dva, ale jen na jeden a basta.


Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Pro šikovné jazýčky contritus®pise.cz 01. 08. 2009 - 19:11
RE(2x): Pro šikovné jazýčky newold 01. 08. 2009 - 19:17
RE(3x): Pro šikovné jazýčky contritus®pise.cz 01. 08. 2009 - 19:21
RE(3x): Pro šikovné jazýčky beruska®pismenkuje.cz 02. 08. 2009 - 12:56
RE(4x): Pro šikovné jazýčky newold 02. 08. 2009 - 18:36
RE: Pro šikovné jazýčky contritus®pise.cz 01. 08. 2009 - 19:15
RE: Pro šikovné jazýčky werri 02. 08. 2009 - 09:58
RE(2x): Pro šikovné jazýčky newold 02. 08. 2009 - 18:37
RE: Pro šikovné jazýčky nena 02. 08. 2009 - 15:27
RE(2x): Pro šikovné jazýčky newold 02. 08. 2009 - 18:42
RE: Pro šikovné jazýčky newold 02. 08. 2009 - 18:43
RE(2x): Pro šikovné jazýčky contritus®pise.cz 02. 08. 2009 - 18:48
RE: Pro šikovné jazýčky lvice®pise.cz 04. 08. 2009 - 08:47